Torre Nova de la Coromina

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Torre Nova de la Coromina
Imatge
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteJosep M. Pericas i Morros
ConstruccióXX (1921)
Característiques
Estil arquitectònicNoucentisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTorelló (Osona) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCamí de la colònia la Coromina, a 2 km.
Map
 42° 02′ 24″ N, 2° 14′ 35″ E / 42.0401°N,2.2431°E / 42.0401; 2.2431
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC24461 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Propietat deFamília Bosch

La Torre Nova de la Coromina, o Torre Pericas, és una casa projectada per Josep Maria Pericas el 1920 amb estil noucentista i on també s'aprecien influències neoromàniques. Es troba al terme municipal de Torelló.

Va ser concebuda com a casa d'estiueig per a l'arquitecte i la seva dona. Està situada entre el Puig de les Tres Creus i la Coromina, casa pairal de l'arquitecte Pericas. Les línies estilístiques van a cavall d'una barreja d'estils tot marcant un cert eclecticisme, puix que és una arquitectura que discorre entre el neoromànic i el noucentisme, i entre aquest i el modernisme.[1]

Compta amb una torre de pedra, que havia servit de colomar, i tres plantes (incloent l'habitatge tradicional dels masovers, a l'entrada). La planta principal inclou una capella i terrassa amb vistes al jardí principal, que barreja elements noucentistes i modernistes, com la font-bassa dels lleons.

Mare de Déu del Roser

La casa residencial és de planta rectangular amb una torre de secció quadrada adossada a la part esquerra. Aquesta està constituïda per quatre pisos, tots ells amb finestres, amb coberta a quatre vessants. El portal de la casa fa espona a la torre i és adovellat formant un arc rebaixat. Al primer pis s'hi distribueixen finestres rectangulars, mentre el segon les obertures són més petites i les llindes són decorades amb esgrafiats d'un color rogenc. A tramuntana s'adossa una galeria coberta a un vessant amb badius a la part alta. A l'angle sud-est hi ha la Verge del Roser. És construïda amb pedra d'aparell regular i amb alguns sectors decorats amb esgrafiats. L'edificació està envoltada de jardins i tancada per un mur de pedra construït amb còdols de riu.[1]

La casa va ser construïda entre 1920 i 1923. Durant la Guerra civil espanyola va ser ocupada i van desaparèixer alguns mobles originals de l'arquitecte, però no va patir danys estructurals greus.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Torre Pericas». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 3 desembre 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torre Nova de la Coromina